Túrán voltak, megérte!

Miután a szüleim rég elváltak, anyának pár éve van egy barátja, aki szívesen jár motorozni. Csabának hívják, motorolajokkal kereskedik, innen is jött neki a motorozás iránti szenvedélye. Csabának egy túramotorja van, mivel a sebességnél jobban preferálja a kényelmet. Teljesen mást tud nyújtani a túramotor, mint a gyorsulási. Nem is olyan rég, elmentek a Balatonhoz motorozni, de Csaba érezte, hogy a gép olyan erőtlen, nem úgy megy, mint ahogy kéne neki. Az ismeretségeinek hála, be tudtak ugrani egy ottani motoros kereskedésbe alkatrészért. Miután ez az alkatrész ki lett cserélve, még egy kicsit maradtak beszélgetni, és a motoros kereskedés melletti kávézóba is meginvitálták őket. Csaba régi kollégája üzemelteti ezt a vidéki motoros üzletet, így sokat nosztalgiáztak.

Gyula, aki ezt a kereskedést üzemelteti, mesélte anyáéknak, hogy mik történtek vele az elmúlt években. Nem is olyan rég, nagyjából egy hónapja lett kész a napelem rendszere is a családi házára. Attól függetlenül, hogy jó hasznot hoz neki a motoros boltja, még mindig számít minden forint, hisz így tud csak gazdag is maradni, ha figyel, mire és mennyit költ. Ezen kívül abban hisz még, hogy mindig minden lehetőséget ismerni kell, ha van egy támogatás, akkor azt meg kel igényelni. Elég sok adót fizetünk így is, vegyük csak el, ami jár. Sajnos ezek kevésbé vannak meghirdetve sokszor, utánuk kell járni. Viszont a napelempalyazatok.hu egy olyan oldal, ahol minden ehhez szükséges információ könnyedén elérhető és a rendelkezésünkre állnak. „Napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek” volt az a keresés az interneten, ami meghozta Gyulának a legjobb ajánlatot. Ekkor találkozott először a napelempalyazatok.hu weboldallal, ahol rengeteg segítség volt a laikusok számára. Közérthető nyelven volt leírva minden, ami fontos a napelemekkel kapcsolatban. Előtte Gyula sem volt képben, és nem is egy tanfolyamnak megfelelő tudásra van itt szükség. Viszont azon a véleményen vagyok, hogy aki napelem rendszert szeretne, annak legalább egy alapszinten legyen valami fogalma arról, hogy vajon, hogy is áll össze a komplett rendszer. Fontos érteni a működését, különben üzemeltetni se lesz egy sétagalopp. Gyula nem csak a szükségesség miatt ásta bele magát, hanem azért is, mert érdekli a villamosságnak e területe is. Hisz ez is a „bütyköléshez” tartozik, csak úgy, mint a motorszerelés, vagy az alkatrészek ismerete.

Szinte már úgy beszélt Gyula a napelemekről, mint egy szakavatott ember, mintha csak tanulta volna. Elmondta, hogy a legtöbb, szinte összes hasznos információját a napelempalyazatok.hu-ról szerezte. Ott látta azt is, hogy napelem pályázat 2019-ben magánszemélyeknek, hogyan és milyen konstrukciókkal érhető el. Szerintem iszonyú fontos, hogy az esetlegesen érthetetlenül megfogalmazott támogatási leírásokat valaki közérthető nyelvre fordítsa. Fontos, hogy kiszedhessük a számunkra fontos információkat és hétköznapi nyelven tudjuk elolvasni, hogy egy ilyen pályázatnál milyen kötelezettségeink vannak.

Gyula egyébként el is vitte anyáékat, hogy megmutassa nekik a napelem rendszerét, mivel 4-5 perc sétára lakik a motoros kereskedésétől. Miután odaértek, látták, hogy egy nagyon komoly rendszer van kiépítve ott. Gyula ott már mutogatni is tudta a dolgokat, miközben a napelemekről magyarázott, teljesen be volt zsongva. Csabát félig meg is győzte, hogy ő is szereltessen fel napelemeket. Csaba egyébként is szereti az okos megoldásokat, és ez a ma kapható napelem rendszer már nagyon kifinomult megoldásokat tartalmaz, és kiforrott technika van mögötte.