Ne a motorod okold a fogpótlásért

A balesetek felelőse

Mivel motorosboltban dolgozok, pontosan tudom, hogy hány ember szenved kisebb-nagyobb balesetet két keréken. Ez nálunk egyrészről szakmai szempontból fontos adat (nagyon gyakran kérdeznek rá vásárlás előtt álló ügyfelek is), másrészről pedig olyan dolog, amit nem tudunk elkerülni. Nagyon sokan ugyanis, akik valamilyen balesetet szenvednek, hozzánk jönnek vissza panaszkodni, és próbálnak valamiféle kártérítést kicsikarni azzal az ürüggyel, hogy nem az ő hibájuk volt a baleset. Én azonban még egy olyan esetről se hallottam, mikor valaki a fogpótlásáról nem saját maga, hanem a motorja tehetett.

Amikor valaki új motort vásárol (főleg, ha akkor kezd bele a hobbiba) bele se gondol, hogy valójában milyen veszélyes dolog ez. Nem figyel mondjuk a motoros bukósisak kiválasztására, mert úgy gondolja, hogy a balesetek úgyse vele történnek. Aztán később, mikor rájön, hogy egy jobb bukósisakkal megspórolhatta volna a fog implantátum árát, akkor már más a helyzet, de ilyenkor már nem lehet visszacsinálni.

A kitört fog veszélye

A leggyakrabban úgy jönnek hozzánk vissza emberek, hogy egy-egy foguk bánja csak meg a veszélyes sportot, amit űznek, de persze mind tudjuk, hogy ez a legjobb eset. Sokkal nagyobb bajok is történhetnek, hisz a fogpótlás ma már nem egy lehetetlen dolog, és bár nyilván senki se számol az implantátum árakkal, amikor motorra ül, de legalább ennyivel megúszta.

Persze azért ez is egy rossz és nagyon fájdalmas dolog, amit jobb elkerülni. A legtöbb ember problémája az ilyen típusú balesettel az, hogy a külsejét tudja nagyon megváltoztatni akár egy hiányzó fog is. Ennek ráadásul sok szövődménye lehet, hisz a fogtöréssel csonthiány is létrejöhet, amit külön kezelni kell, vagy újra szükségessé válhat a fogszabályzó is, a száj megváltozásával.

Az se biztos, hogy csak egy fogunk veszik oda: lehetséges, hogy jól látható helyről több is kiesik, és ilyenkor szinte mindenki fog implantátumokhoz fordul, hogy javítson kinézetén.

Az esztétikai fogászat szerencsére erre tökéletesen fel van készülve, és több fajta megoldást is kínál, de nyilván jobb lett volna már a baleseteket megelőzni, a jármű megfelelő karbantartásával, vagy jó bukósisak vásárlásával.

A fogpótlás lehetősége

Hogyha valakit ilyen baleset ért, akkor az első dolgunk (az után, hogy megértetjük vele, hogy nem mi tehetünk a dologról) az, hogy segítséget ajánlunk neki. Fogpótlás elvégzéséhez már van egy olyan magánorvosunk, akitől eddig minden vásárlóink elégedetten jött vissza, így általában azt szoktuk ajánlani, hogy őt keressék fel. Ez már csak azért is jobb mindenkinek, mert így nem kell az állami rendelőkben órákon át várakozniuk, attól függetlenül, hogy időpontra jönnek-e, hanem rögtön komolyan veszik és megtisztelik a helyzetüket. Bár kicsit többet kell utazniuk, de legalább olyan szakemberrel dolgozhatnak együtt, aki nekik megfelelő.

Fogpótlás előtt még egy csomó más beavatkozásnak is meg kell történnie: azt már mondtam, hogy akár csontpótlás is kellhet a sérülés súlyosságától, de legalább egy panorámaröntgent mindenképpen kell csináltatni. Ki kell választani azt is, hogy milyen implantátum lesz a legmegfelelőbb (esetleg hogy hidat, vagy más egyéb megoldást akarunk, bár ezek mostanában egyre kevésbé érik már meg, ahogy az implantátum is egyre olcsóbb lesz) majd elvégezni a beavatkozást.

Persze, aki ilyen balesetbe keveredett, az utána egész életére megcsinálta magának a bajt: a fogpótlás se úgy működik, hogy egyszer túlesünk rajta, és soha többet nem kell figyelni.

Ha implantátumot választunk, akkor még kevésbé, de mondjuk hídnál fokozottan kell figyelni a szájápolásra, lehetőleg minél több és alaposabb formában. Ha ezt elmulasztjuk, akkor bizony nagyon hamar ugyanúgy omolhat az állapota, mint az elvesztett fogunké, de legjobb esetben is 10-15 évente cserére lehet szükségünk.

Ezt mindenkinek elmondjuk, de utólag már késő: jobb lenne, ha az emberek időben gondolkodnának és mérlegelnék ezeket a kérdéseket. Mi legalább annyit segítünk így, hogy egy jó, megbízható és olcsó fogászati szakrendelőt tudunk ajánlani a fogpótlásra.