Motorkereskedésben egy biológussal

izületvédőFurcsa az élet, hogy mi mindennel lehet találkozni a legváratlanabb helyeken és időben. Egy jó barátomat teljesen véletlenül ismertem meg, olyan helyen, ahol előtte sosem jártam. A nagybátyám nagyon szereti a motorokat, vett is magának egy nagy Hondát, amivel természetesen engem is elvitt néhány próbakörre, tudván, hogy imádok motorozni. Imádom a szelet, ami az arcomba csap suhanás közben, a mellettem gyorsan elvonuló látványt, hogy érzem a sebességet, de nem úgy, mint egy autóban. Ez teljesen más érzés! Sokkal közelibb az élmény, a testeddel érzed a sebességet, egy leszel a motorral. Mivel a negyedik próbakörünknél száguldás közben észrevettük, hogy valami furcsa történt, majd ráeszméltünk, hogy leeresztett a hátsó gumi, szerencsére nem egyből, így betértünk egy közeli motor kereskedésbe.

Persze ott minden volt, ami csak egy motor építéséhez, szervizéhez kellhet, az eladó pedig nagyon készségesen megvizsgálta nagybátyám új szerzeményét, majd miután megállapította, hol a probléma, közölte, hogy ki kell cserélni a kereket, de az legalább 2-3 óra lesz, megvárjuk-e. Tekintve, hogy az országút szélén álltunk meg, erősen helyeseltünk, hogy persze. Az eladó, aki a későbbi jóbarátom lett, nagyon beszédes volt. Csak úgy ömlött belőle a szó, de nem csak úgy, mint amikor a valaki a fallal is nagyon szívesen és készségesen elbeszélget, hanem mikor valaki tényleg érdekes és hasznos dolgokat mesél el, ráadásul izgalmasan, és meg is hallgatja a másikat, érdekli annak a véleménye és álláspontja is.

Furcsa módon nem csak a motorokhoz értett, hanem valamelyest az emberi szervezet működéséhez (később kiderült, hogy biológia szakos volt) is. Elpanaszoltam neki, hogy sokszor vannak ízületi panaszaim, fáj, meghúzódik, valahogy érzem, hogy nincs rendben ott valami. Sosem gondoltam, hogy egy motorkereskedő vezetőjétől kapok erre választ, de kaptam egy nagyon érdekes kiselőadást az ízületek működéséről és igényeiről, és arról, hogyan táplálkozzam, emellett pedig szedjek ízületvédő szert, méghozzá olyat, ami glüközamintartalmú, vagy hialuronsavat tartalmaz. Előbbi, a glükózamin-szulfát segítségével véd, amely a szervezetben egyébként is jelen van, és a szövetképzésben és megóvásban van fontos szerepe. Viszont, hogyha a szervezetnek hiánya van belőle, akkor hosszú távú, tartós elváltozásokat is okozhat, korlátozhat a mozgásban is. Viszont, ha nagyobb mennyiséget szedünk belőle, pl. tabletta formájában, az napi szedés mellett bizonyosan hasznosulni fog és segíteni az ízületeim védelmében, ezzel kapcsolatos problémáim megelőzésében.

A hialuronsavas változat pedig nem csak hogy ízületvédő, de az immunrendszert is erősíti, hiszen antioxidáns hatású, és még a bőrt is védi az öregedéstől. Ugyan ez idősebb korban inkább ajánlott szedése, hiszen a kor előrehaladtával megjelenhetnek porckopások, a bőr és az alatti kötőszövetek rugalmasságának csökkenése, bőrmegereszkedés. Ezek mind a hialuronsav-termelés csökkenése miatt kezdődnek el, és ha nem vigyázunk, fájdalmas ízületi gyulladások formájában jelenik meg hatásuk.

Ez a szer növeli a viszkozitást ízületi folyadékok tekintetében, képes regenerálni az ízületek mozgékonyságát is, ezért természetesen életminőséget, közérzetet is javít hosszú távon. Azt is megtudtam, hogy ha nincs elég magnézium a szervezetünkben, akkor az hialuronsav hiányt is okozhat, valamint a túlzott szintetikus C-vitamin fogyasztás szintén gátló tényező lehet, ezért a dohányosoknak (akik sokszor elővigyázatosságból több szintetikus C-vitamint szednek) fokozottan kell erre figyelniük. Ugyan nem dohányzom, de itt nagyon megjegyeztem azt, milyen fontos szerepe van a magnéziumnak, ezért kúraszerűen is szedem időnként, de a táplálkozásomba is igyekszem minél több magnéziumtartalmú ételt csempészni.

Ezen kívül elkezdtem szedni a glükozamin tartalmú szert is, persze nem állandóan, és rendszeresebben mozogni. Így pedig, hogy sokkal jobban odafigyelek arra, mennyire rendszeresen és mit egyek és a mozgás is szerves része lett az életemnek, milliószor jobban érzem magam, az ízületi problémáim pedig már nem is jönnek elő. Talán az együttes változásnak köszönhető ez, ami beállt az életemben, amikor hosszan beszélgettünk a motoros jó baráttal, mindenesetre azóta jól érzem magam. Ott nem csak tudatosabb lettem és rengeteg jótanáccsal, tudással gazdagodtam, de egy azóta is fennálló barátsággal is.