Gázpalackok sűrűjében egy motorossal

A nagybátyám, amikor megvette a Hondáját, állandóan azon akartam ülni. Nagyon szeretek motorozni, ő ezt nem tudom, mennyire viseli jól, de azért sosem mondott nemet arra, hogy elvigyen pár körre. Volt úgy is, hogy én vezettem, és ő ült mögöttem, de azért ezt csak egyszer kétszer engedte meg, mindig ő akart irányítani, mert nagyon veszélyes. Egyébként igaza van, én sem kockáztatnám egyik hozzátartozóm biztonságát sem. Ilyenkor rám teszi a vesevédőt, a bukósisakot, motoros nadrágot ad, meleg dzsekit és kesztyűt is. Hát, a csizmám ugyan marad, de maradjunk annyiban, hogy nem szoktam fázni, nagyon vigyáz rám. Imádom az érzést, amikor felmegy bennem az adrenalin a sebesség hatására, és csak száguldunk az országúton, a nap lágyan süt, és a táj mellettünk elsuhan. Alkonyat tájban a legjobb motorozni, legalábbis szerintem. Elég szentimentális vagyok, tudom, de akkor igazán hangulatos minden. Ha rossz kedvem van, ezekre a pillanatokra gondolok, és ez erőt ad abban, hogy tovább tudjak lépni, elképzelem, hogy az élet is suhan mellettünk, és jobb, ha élvezzük is, mert nem fog megállni, csak mert mi összetörtünk. Ilyen téren a motorozás még tanít is, vagy terápiás módszerként hat rám. Végtére is bármilyen tevékenység segíthet a nehéz pillanatokban. Azért a motorokról is tanított már nekem egyet, s mást, hiszen 20 éve motorozik, ez alatt hozzáértő emberré vált. A tartályról, gyújtásról és motorról szokott nekem beszélni, meg persze a gumiabroncsokról, azok kopásáról is. Nem is tudtam például, hogy nitrogéngázzal még tartósabbá tudjuk tenni a gumikat, mert csökkenti az oxidációját.

A nagybátyám viszont nem túl nagy internetrajongó, szóval tájékoztattam róla, hogy vannak olyan oldalak már, ahonnan lehet gázt is rendelni, megtalálja ott a nitrogén palack árát, de a héliumpalackét vagy PB gázét ugyanúgy. Meg hogy már nem úgy működik, hogy jönnek a feketén teherkocsiról gázt áruló emberkék a faluban, hanem ezt szabályozták, és hivatalos cégek, néhol egészen kis mennyiségben is szállítanak gázokat, meg cserélnek is palackot. Nagyon megörült ennek a hírnek, és egyből tovább is adta a barátainak, akik szintén nem tudják, mi az a wifi.

Aztán elkezdtük együtt böngészni az oldalt, megnéztük, milyen gázok kaphatóak ennél a gázpalackfutár cégnél, mi a története, ami egyébként nagyon is hitelesnek tűnt. Kiderült, hogy ipari mennyiségben és kis mennyiségben is szállítanak házhoz, és próbálnak minél hamarabb és címeket összekötve eleget tenni a vevők igényeinek és a gyorsaságnak.

A nagybátyám nagyon meg volt lepődve, hogy már ilyenek is vannak, meg hogy minden paramétert megtalálsz a gázpalackok mellett, és hogy ilyen mini méretekben is kapható, mint az egy köbméteres nitrogén palack. Sokáig nézegettük az oldalt, megmutattam neki, hogyan működik, hol kell regisztrálni, csináltunk neki egy e-mail címet, és akkor már csak miközben ellenőriztem, rendelt valamit. Egészen ügyesen megtanulta, így, hogy igazából csak egy délutánt szántam az okítására.

Aztán néhány napon belül meg is kapta a megrendelt árut, nagyon meg volt vele elégedve. Át is hívta a kollégákat, hogy ünneplésre mindig legyen alkalom, és közös mulatozás kezdődött a néhány motoros körében. A vége persze az lett, hogy hárman álltak mögöttem, én meddig tanítgattam őket, hogyan kell használni a gázpalack futár cég weboldalát, de egyébként még jó is, hogy ezen tanítottam őket, mert itt viszonylag egyszerűen fent van minden és könnyű megtalálni a dolgokat.

Másnapra elég nagy rendelést generálhattunk az oldalnak, mert mind akartak onnan valamit. Úgyhogy nagyon hálásak voltak nekem, én meg csak mosolyogtam, számomra annyira aranyos, amikor nálam jóval idősebb emberek felfedezik a számítógép virtuális világát. Szóval arra rá kellett jönnöm, hogy ez az őszinte meglepődés és érdeklődés, ami a gyerekek szemében tükröződik, mikor felfedezik a világot, kortalan. Nem számít, hogy valaki 50 éves vagy 60, néha ugyanúgy tud örülni egy gázpalackokat árusító weboldalnak és regisztrációnak, mint ha most látná először vidámparkot- egy gyerek.