Egy szerencsés véletlen

Tavaly történt az eset, éppen munkába indultam amikor megláttam, hogy valaki letörte a parkoló motoromnak a visszapillantóját. Kerestem a betétlapot, vagy a telefonszámmal ellátott papírt, de persze nem találtam sehol. Miután káromkodtam magamban egy sort a buszon elhatároztam, hogy délután elviszem a szervizbe. Így is történt. A szervizben viszont különleges dolog történt velem. már messziről láttam, hogy több munkás is tevékenykedik a környéken, néhányan az épület tetején voltak, onnan kiabáltak le a járdán állóknak. Megijedtem, hogy nem lesz nyitva a szerviz, de szerencsére megláttam, hogy nyitva van. Miután beléptem, kérdeztem az ott lévő tulajdonostól, hogy mi történik itt. Ő pedig felvilágosított, hogy éppen napelemeket szerelnek fel a munkások. Én a napelemekről viszonylag sokat tudok már, ugyanis a feleségem, aki megszállott környezetvédő gyakran nyaggat engem, hogy miért nem alakítjuk át mi is a házunkat napelemmel felszereltté. Én ettől mindig is ódzkodtam egy kicsit, mert azt gondoltam, hogy a ház napelemesítése amellett, hogy drága még rengeteg időbe is telik, és mivel a házunk csak másfél éve készült el (előtte egy évig újították) nem akartam még egy hosszú felújításba belekezdeni.

napelemes rendszerek árakEgy héttel később, amikor mentem vissza a szervizbe a motoromért meglepődve láttam, hogy az épület teljesen készen van, új, csillogó napelemekkel felszerelve. A tulajdonos elmondta, hogy összesen öt nap alatt teljesen átalakították az épületet. Hazafelé a motoron azon gondolkoztam, hogy talán nem is lenne olyan rossz ötlet ez az egész napelemes rendszer, ha nem lenne olyan nagyon drága. Este elmondtam a feleségemnek amit a tulajdonos mesélt, hogy csak öt napot vett igénybe az egész. Onnantól kezdve nem volt mese, a feleségem megint elkezdte, hogy nekünk is ezt kéne tennünk. Úgyhogy utánanéztem az interneten, több céggel is beszéltem, és végül belementem, hogy alakítsuk át mi is a házunkat napenergiát használóvá.

Azért mentem végül bele, mert találtam az interneten egy honlapot, ahol részletes leírást olvastam a napelemes rendszerekről és áraikról. Ezek mellett rengeteget olvastam a napelemek működéséről és a különböző fajtákról is. Korábban én nem is tudtam, hogy többféle napelemes rendszer létezik, a honlap azonban világosan elmagyarázza ezt. A különbség a napelemes rendszerek között az, hogy különböző vegyületeken alapszanak, ezáltal nyilván a hatékonyságuk is eltérő lehet. A közös bennük az, hogy ugyanazon elv alapján működnek, mégpedig úgy, hogy az elektromágneses sugárzást villamos energiává, azaz elektromos árammá képesek alakítani. A másik dolog, amitől szerintem a legtöbb ember fél, és én is féltem, az a napelemes rendszer ára. Egy napelemmel működő rendszer valóban nem kerül kevés pénzbe, ám a legtöbb cég és használó tapasztalatai alapján el lehet mondani, hogy nagyjából kilenc és tizenkét év közötti időtartam alatt megtérül az ára. Továbbá az egész rendszer kialakításának ára is nagyban függ attól, hogy milyen típusú napelemet választunk. Szerencsére ebben lehet szakemberek segítségét kérni, hiszen valljuk be, laikusként elég nehéz lenne eldönteni, hogy mégis melyik típusú napelemes rendszer való a mi házunkhoz.

A saját tapasztalataimat írom le, mint már több, mint egy éve napelemet használó ember: összességében megérte átállni a napelemmel működő rendszerre, hiszen ez egy környezetbarát, és végső soron költséghatékony megoldás. És emellett én nem érzékelek semmiféle különbséget a napelemmel és a nem napelemmel működő háztartások között. Ha valaki viszont attól fél, amitől korábban én is, hogy sok időbe fog telni a ház átalakítása, annak elmondom, hogy a mi házunkon is egy hét alatt készültek el a napelemek felszerelésével. Összességében tehát szerintem abszolút jó döntés volt az, hogy napelemekkel működővé alakíttattuk a házunkat, és kíváncsi vagyok, hogy a mi esetünkben mennyi idő alatt fogja visszahozni az árát. Mindenkinek ajánlom, akinek van lehetősége erre.